Funksjonsnedsettelse / Subluksasjon

Funksjonsnedsettelse / Subluksasjon

Hjelpende håndRyggsøylen beskytter nervesystemet. En nedsatt funksjon (”låsning”) i ryggsøylen kan skape irritasjon på nervene, som igjen skaper endret nervefunksjon. Dette kaller kiropraktorer en subluksasjon. Subluksasjon innen kiropraktikken beskriver en låsning i ett ledd – ikke en overbevegelse.

Når en subluksasjon oppstår, blir nervesignalene redusert på det spesifikke nivået på grunn av den kjemiske irritasjonen som oppstår når leddfunksjonen er nedsatt. Subluksasjonen kan forårsake mange symptomer, der de vanligste er smerte, stivhet, betennelse i området, nedsatt styrke eller sensibilitet i for eksempel armer og ben, nedsatt motorisk funksjon eller andre symptomer fra organer. Kroppen får en redusert evne til å opprettholde homeostasis (en konstant tilpassning til omgivelsene). Kroppen blir mer sårbar og utsatt når man har en subluksasjon.

Årsaker til subluksasjon

Subluksasjon skyldes negativt stress. Definisjonen på stress i denne sammenheng er en utfordring eller belastning på kroppen utover det kroppen klarer å håndtere selv.
Det finnes 2 hovedtyper stress:

 1. Makro-stress – for eksempel fall, ulykker, idrettsskader, fødselstraumer og bilulykker.
 2. Micro-stress – bl.a. monotone/ensidige bevegelser over lengre tid, dårlig holdning, feilaktige ergonomi, men også påkjenninger som giftstoffer fra miljøet, kjemikaler i maten vi spiser og psykiske belastninger som de fleste går gjennom nesten daglig. Psykisk stress er sannsynligvis det største bidragsyter til stress på nervesystemet og subluksasjoner.

Det finnes 5 hovedårsaker til subluksasjon:

 1. Leddskade – en forskyvning av en ryggvirvel som fører til redusert bevegelse, klikking eller knepping i leddene og er ofte smertefritt.
 2. Nerveskade – nerver og/eller nærliggende vev blir påvirket av den kjemiske irritasjonen som oppstår som resultat av nedsatt leddbevegelse.
 3. Muskelskader – stramme muskler, spasmer, muskel svakhet, smerte eller sårhet i musklene.
 4. Vevsskade i et større område – ligamentene, senene, skivene og musklene kan være påvirket. Det resulterer i ryggdegenerasjon, betennelse, prolaps og kroniske muskel/skjelettlidelser og påvirker flere områder enn kun der problemet befinner seg.
 5. Kronisk nedsatt kroppsfunksjon – beskriver effekten kronisk subluksasjon har på leddene, ligamentene, de indre organer. Men også immunforsvaret, energinivået og den generelle fysiske og mentale vitalitet.

Kiropraktisk behandling

For å diagnostisere en subluksasjon må kiropraktoren utføre en meget spesifikt rygg og nakke undersøkelse der det andvendes 5 hovedkriterier:

 1. Instrumentering for å finne området av forstyrrelse på nerven.
 2. Visualisering av ryggraden for å se etter symmetri.
 3. Statisk palpasjon.
 4. Bevegelses palpasjon.
 5. Røntgen undersøkelse hvis nødvendig

Subluksasjonen blir deretter korrigert med spesifikke håndgrep for å gjenopprette optimal funksjon i leddet og nerven. Denne korreksjonen skjer som regel under flere hyppige konsultasjoner som siden følges opp i en periode for å sikre at ryggraden stabiliserer seg på riktig måte.
En subluksasjon i sitt første stadium er som regel symptom- /smertefritt. Derfor anbefaler vi at en regelmessig undersøkelse eller ”sjekk” av ryggen bør være en del av hver enkelte families helserutine. Det er lett å forstå at hvis du først har vondt i en tann, så har det gått for langt. Slik er det også med ryggen!
En regelmessig sjekk forebygger og fremmer helsen!

Skien

Chr. H. Bloms Gate 14
3717 Skien
Tel: 35519880

Porsgrunn

Gamle Breviksveg 110
3940 Porsgrunn
Tlf: 35 51 98 80 / 906 18 861